Погодься, новорічні свята зазвичай не найздоровіший сезон в плані харчування. Майонезні салати, запашна випічка, гори солодощів та ще й алкоголь домінують на наших столах. Щоб збалансувати ці важкі страви, додай смачні та корисні зимові зелені салати. Вони легкі у приготуванні, містять сезонний набір інгредієнтів та полюбляться всім твоїм шановним гостям.
Ми підібрали для тебе ТОП-салатів та "пепешних" страв, аби ти водночас і приємно потішила своїх гостей, і насолодилась корисною їжею після свят.
- Корисні яблучні булочки з корицею на сніданок
- Обсмажена тріска з лимонним перцем та гороховим пюре зі свіжої м’яти на обід
- Зелений салат з лимонним імбирним соусом
- Зимовий салат з грейпфрутом та авокадо
- Зелений салат з журавлиною та фісташками
Корисні яблучні булочки з корицею на сніданок
Свята часто означають навал важкої, солодкої їжі. Та кожного ранку ми жадаємо вуглеводів. Ці корисні булочки з яблуком і корицею ідеально для твого сніданку. Вони натурально підсолоджені, цільнозернові, м’які, ніжні та смачні. Вони не такі солодкі, як куплені в магазині, але вони вийдуть насичені та дуже поживні!
Безмолочний, без яєць, без арахісу, без сої, вегетаріанський.
Для булочок з яблуками і корицею використовуйте кокосове або соєве молоко.
Інгредієнти
- ½ склянки підігрітого несолодкого мигдального молока
- 2 + 6 середніх і великих м’яких фініків без кісточок*, розділених
- 2¼ чайні ложки сухих дріжджів
- 3 склянки білого пшеничного борошна
- 1 чайна ложка + ¾ чайної ложки меленої кориці, розділити
- 1 чайна ложка солі
- ¾ склянки яблучного пюре
- ¼ склянки рисових висівок, виноградних кісточок або іншого нейтрального масла
- ¾ склянки теплої води
- 2 столові ложки масляної пасти
- 3-3¼ склянки дрібно нарізаного яблука
Спосіб приготування
- Помісти тепле молоко і 2 фініки без кісточок у блендер і перемішай, поки фініки не стануть пюре.
- Додай суміш з молока, фініків і дріжджі у велику миску. Дай настоятися від 5 до 10 хвилин.
- У невеликій мисці збий 1 склянку борошна, 1 чайну ложку кориці та сіль. Додай цю борошняну суміш у велику миску з дріжджовою сумішшю разом з яблучним пюре та олією. Ретельно перемішати.
- Поступово додай решту 2 склянки борошна, змішуючи його руками, коли воно стане тістом. Продовжуй місити тісто приблизно 7-8 хвилин, посипаючи ще борошна. Тісто має бути трохи липким, але не повинно липнути до рук.
- Накрий кришкою, постав в холодну духовку з увімкненим світлом і дай тісту підійти приблизно 45 хвилин, або поки воно не збільшиться приблизно вдвічі.
- Поки тісто піднімається, залий воду в блендер з рештою 6 фініками (приблизно ⅓ склянки). Збий до однорідності.
- Розтопи вершкове масло на сковороді на середньому вогні. Додай яблука та ¾ чайної ложки кориці, смажити 1 хвилину.
- Додай фінікову суміш (додайте туди все!) і готуй, часто помішуючи, поки яблука не стануть м’якими, а фініковий соус не стане досить липким. Це займає близько 5 хвилин.
- Розімни тісто і дай йому відпочити на 5 хвилин. Посип робоче місце борошном і змасти маслом форму для випікання.
- Розкачай тісто у прямокутник. Розприділи яблучну суміш по всьому тісту в один шар, залишивши запас в 1 см на одній із сторін.
- Починаючи зі сторони, яка повністю вкрита яблучною сумішшю, обережно розкачай тісто. Оскільки це густа суміш, не згортуй її дуже туго.
- За допомогою ножа обережно розріж рулет на рівні скибочки. Акуратно переклади рулетики зрізами вниз у підготовлену форму для випікання.
- Накрий кришкою і дай підійти в духовці з увімкненим світлом на 45 хвилин або поки не збільшиться майже вдвічі.
*Якщо ти обожнюєш запах свіжоспечених булочок в духовці, ти можеш приготувати ці булочки напередодні ввечері. Просто накрий рулетики і постав їх у холодильник на ніч. Вони дуже повільно будуть підніматися в холодильнику. Зранку вийми рулетики з холодильника і дай їм нагрітися до кімнатної температури, поки розігрівається духовка. Випікай згідно з інструкцією.
- Вийми рулети з духовки та розігрій її до 190°C. Випікати приблизно 25 хвилин до легкого рум’яного кольору.
- Можна подавати до столу.
* Порада: ти можеш додати кокосовий цукор або цукровий пісок на вибір для фініків. Просто використовуй 2 столові ложки в тісто замість 2 фініків. Для начинки обсмаж яблука та корицю в маслі, а потім виклади на розкачане тісто. Перед згортанням рівномірно посип ⅓ склянки цукру.
Обсмажена тріска з лимонним перцем та гороховим пюре зі свіжої м’яти на обід
Поєднання пісного білка, Омега-3 і поживних речовин, які містяться в нежирній рибі, як ця тріска з лимонним перцем є безперечним фаворитом на святковому столі.
Не містить молочних продуктів, яєць, глютену, горіхів, арахісу, сої.
Інгредієнти
- 1 кг замороженого або свіжого горошку, бланшованого
- ½ склянки води
- 1 упаковка свіжої м’яти, лише листя
- Сіль, за смаком
- 4 філе тріски, свіже, заморожена або розморожена
- Оливкова олія
- 1 чайна ложка приправи з лимонного перцю
Спосіб приготування
- Додай горох, воду і м’яту в блендер або кухонний комбайн і приправ сіллю. Зроби пюре майже до однорідності. Накрий і тримай в теплі.
- Нагрій сковороду на середньому вогні. Змасти обидві сторони філе оливковою олією. Готуй, не накриваючи, приблизно 3-4 хвилини, поки не підрум’яниться.
- Переверни тріску і посип приправою з лимонного перцю. Щільно накрий каструлю кришкою і зменш вогонь до середнього. Готуйте ще 6-9 хвилин для замороженої тріски або 3-4 хвилини для свіжої/розмороженої риби. Готуй до рум’яності.
- Для подачі розклади пюре ложкою на 4 тарілки. Посип кожне філе тріски перчиком і відразу подавай до столу.
Зелений салат з лимонним імбирним соусом
Цей салат насичений свіжими інгредієнтами, поживними речовинами та, звісно, антиоксидантами, які допоможуть тобі зберегти здоров’я протягом холодних зимових місяців.
Усі інгредієнти в цьому салаті досить легко знайти в супермаркетах та на прилавках ринку.
Цей салат на рослинній основі, веганський та вегетаріанський. Не містить молочних продуктів, яєць, глютену, за бажанням можна не додавати горіхи.
Він прикрасить будь-який стіл і стане приголомшливим доповненням до новорічних свят.
Інгредієнти
- 1 головка зеленого листя салату, промита і нарізана
- 1 склянка вареної квасолі
- 1 склянка нарізаного кубиками смаженого буряка
- ¼ середньої червоної цибулі, подрібненої
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 лимон, сік і цедра
- 2 чайні ложки меду
- ¼ чайної ложки свіжого тертого імбиру
- ½ склянки гранатових кісточок
- ⅓ склянки сушеної журавлини
- ¼ склянки гарбузового насіння
- ¼ склянки підсмажених волоських горіхів (можна без горіхів)
- Перець чорний мелений, за смаком
Спосіб приготування
- Помісти салат, квасолю, буряк та цибулю у велику порційну миску.
- У невеликій мисці змішай олію, лимонний сік, 1 чайну ложку лимонної цедри та імбир.
- Залийте салат соусомі обережно перемішай.
- Посип салат гранатом, журавлиною, гарбузовим насінням та волоськими горіхами.
- Приправ чорним перцем.
Зимовий салат з грейпфрутом та авокадо
Солодкий, гострий і трохи гіркий грейпфрут чудово доповнює вершкове авокадо. Ідеальним доповненням буде заправка на основі оливкової олії та смачні хрусткі горіхи.
Без молочних продуктів, без глютену, вегетаріанський.
Цей салат порадує смакові рецептори кожного на під час сімейних посиденьок.
Інгредієнти
- 1-2 головки салату, нарізаних на шматочки
- 1 пучок руколи
- 2 авокадо Хаас, стиглі, але тверді, очищені та нарізані кубиками
- 2 рубіново-червоних або рожевих грейпфрута, очищені від шкірки і сегментовані
Грейпфрутова заправка
- ⅔ склянки оливкової олії
- ⅓ склянки червоного винного оцту
- Сік з грейпфрута (приблизно 3 столові ложки)
- Сіль, за смаком
- Чорний перець за смаком
Гарнір
- ½ склянки підсмажених половинок горіху пекан або грецького (можна підсмажити їх на сковороді на середньому вогні)
- ¼ склянки подрібненої свіжої петрушки
Спосіб приготування
- Викладіть салат і руколу на велике блюдо.
- Розкладіть шматочки авокадо і грейпфрута на зеленій основі.
- Збийте або змішайте всі інгредієнти для заправки, приправивши за смаком сіллю та перцем.
- Полити заправкою весь салат.
- Прикрасьте підсмаженими горіхами та рубаною петрушкою.
Зелений салат з журавлиною та фісташками
Цей салат має яскравий святковий колір зі змішаної зелені, фісташок і журавлини, доповнений теплою, солодкою цедрою ананасово-імбирного соусу.
Салат вегетаріанський, не містить молочних продуктів, яєць, глютену, зерна, арахісу, сої.
Інгредієнти
- 1 пакет суміші зелені
- 2 стиглі тверді груші, розрізані навпіл, очищені від серцевини і скибочки
- ½ склянки червоної цибулі, тонко нарізаної
- ¼ склянки сушеної журавлини
- ¼ склянки фісташок, нарізаних
- ¼ склянки оливкової олії
- ¼ склянки консервованого ананасового соку
- 1 чайна ложка подрібненого часнику
- ½ чайної ложки меленого імбиру
- Сіль, за смаком
- Чорний перець за смаком
Спосіб приготування
- Змішай зелень, груші, червону цибулю, журавлину та фісташки у великій мисці.
- У іншій мисці змішай оливкову олію, ананасовий сік, часник та імбир. Додай сіль і перець, за смаком.
- Полий салат у великій мисці заправкою і рівномірно перемішай салат.
Бажаємо тобі легких новорічних свят, натхнення та здорового святкування з Perla Helsa.