Головні тезиси

  • Оптимальне співвідношення Омега-3 і Омега-6 — 1:4, але в реальності це співвідношення перекошене в десятки разів.
  • Дефіцит Омега-3 при надмірному споживанні Омега-6 може стати причиною запалень в організмі і різних захворювань.
  • Єдине джерело Омега-3 з продуктів харчування — жирна риба без термічної обробки, мінімум 3 рази в тиждень по 200 грам.

Омега-3 і Омега-6 — це жирні кислоти, без яких не може обійтися наш організм. Але для того, щоб вони позитивно впливали на здоров'я, між Омега-3 і Омега-6 важливо підтримувати баланс.

Чому? Про це ми розповімо в нашій статті.

  1. Що таке Омега-3?

  2. Чим корисні EPA і DHA?

  3. Що таке Омега-6?

  4. Баланс Омега-3 і Омега-6: чому це важливо

  5. Чому виникає дисбаланс?

  6. Чим шкідливий дисбаланс?

  7. Як налагодити баланс жирних кислот?

А для початку давай розберемося в основних властивостях Омега-3 і Омега-6.

Омега-3 і Омега-6.

 

Що таке Омега-3?

Омега-3 — це клас жирних кислот. Вони незамінні, тому що наше тіло не виробляє і не накопичує їх, але постійно використовує. Єдиний спосіб отримувати Омега-3 — додати їх в щоденний раціон.

Існує три основні види Омега-3 кислот: альфа-ліноленова (ALA), ейкозапентаєнова (EPA) і докозагексаєнова (DHA). Але найбільш важливі — EPA і DHA. Вони входять до складу кожної клітини організму і виконують ряд функцій для підтримки здорового життя.

Можливо, ти чула, що рослинна Омега-3 (ALA) може замінити тваринну — з риб'ячого жиру. Але на практиці це так не працює.

 рослинна Омега-3 (ALA)

ALA-кислоту ми отримуємо з горіхів (особливо волоських), сої, насіння льону, чіа, лляної олії і брюссельської капусти. Але організм використовує більшу частину ALA тільки як джерело енергії. І для того, щоб брати участь у життєво важливих процесах, ця кислота повинна перетворитися в EPA і DHA. Але з рослинних джерел ми можемо засвоїти не більше 10% Омега-3.

Компенсувати нестачу Омега-3 допоможуть жирні кислоти EPA і DHA.

жирні кислоти EPA і DHA

 

Чим корисні EPA і DHA?

  • покращують стан шкіри і волосся

  • зменшують запальні процеси

  • зміцнюють імунітет

  • стимулюють роботу мозку

  • корисні для гормональної системи

  • допомагають боротися з депресією

 

Що таке Омега-6?

Як і Омега-3, жирні кислоти Омега-6 потрапляють у наш організм з їжею. Вони також необхідні для отримання енергії і гарного самопочуття. Але якщо вживати їх в неправильних пропорціях з Омега-3, Омега-6 може принести шкоду.

 

Баланс Омега-3 і Омега-6: чому це важливо

Омега-3 і Омега-6 конкурують в організмі, як кислота і луг. Щоб приносити користь, вони мають бути у співвідношенні хоча б 1: 4. Але в реальності у 90% населення не прибережних міст це співвідношення перекошене в десятки разів. Середнє співвідношення Омега-3 і Омега-6 у країнах Європи — 20:1.

 Омега-3 і Омега-6 у країнах СНД і Заходу — 20:1

 

Чому виникає дисбаланс?

Дисбаланс жирних кислот пов'язаний з нашим харчування. Джерело, з якого ми можемо отримати Омега-3 — тільки жирна риба без термічної обробки. Адже під впливом температур від корисних властивостей майже нічого не залишається.

А продуктів, що містять Омега-6, цілий список: це рослинні масла, горіхи, крупи, м'ясо, зелень, молочні продукти.

Ми рідко їмо сиру жирну рибу, тому не отримуємо норму Омега-3. У той же час регулярно вживаємо їжу з Омега-6 у великій кількості. Як результат — в організмі з'являється дисбаланс цих кислот.

 

Чим шкідливий дисбаланс?

• Кров згущується

• Обмінні процеси порушуються

• Корисні речовини не засвоюються

Дефіцит Омега-3 при надмірному споживанні Омега-6 може стати причиною запалень в організмі і різних захворювань: діабету, артриту, інфаркту міокарда або хвороби Альцгеймера.

Омега-3 кислоти в достатній кількості, навпаки, знижують запальні процеси, розріджують кров, покращують стан шкіри, волосся і загальне самопочуття.

Омега-3 кислоти

 

Як налагодити баланс жирних кислот?

  1. Зменшити кількість Омега-6 в раціоні — намагатися замінювати фастфуд і солодку їжу корисними продуктами. Наприклад, вибирати горіхові батончики з натуральним складом замість шоколадних.

  2. Їсти жирну рибу без термічної обробки мінімум 3 рази на тиждень — по 200 грамів. Але мало у кого є така можливість.

Тому, найоптимальніший варіант відновити баланс корисних жирів — приймати Омега-3 в капсулах на постійній основі. 

Як вибрати якісну добавку Омега-3, і на що звертати увагу при покупці? Читай у нашому матеріалі.

Піклуватися про своє здоров'я і здоров'я близьких — найсильніший прояв любові. А з натуральними добавками Perla Helsa™ це стає ще простіше.

Опубліковано 15.07.2021

Продукція по цій темі

Спробуй Колаген безкоштовно!

Придбай будь-який наш товар та гарантовано отримуй мініатюру Колагену у подарунок!

Придбай будь-який наш товар та гарантовано отримуй мініатюру Колагену у подарунок!