Головні тезиси

  • З усіх жирних кислот саме DHA грає ключову роль в перебігу вагітності та в період лактації. Це структурний компонент сітківки ока і головного мозку.
  • Інтелект у віці 4 років вище у тих дітей, чиї мами брали добавки Омега-3 в період вагітності і лактації — це показують результати клінічного дослідження.
  • Найоптимальніший варіант отримувати достатньо DHA-кислот — приймати Омега-3 в капсулах. В Омега-3 з Тунця міститься найбільша кількість DHA в природі — 25%. 
  1. Чому DHA важлива в період вагітності?
  2. DHA і грудне годовування
  3. Користь DHA для майбутньої мами
  4. Користь DHA для дитини
  5. Як отримувати достатню кількість DHA?
  6. Скільки DHA потрібно приймати вагітним і годуючим?

 

Вагітність — особливий період в житті жінки. Щоб 9 місяців пройшли комфортніше і безпечніше, майбутнім мамам потрібно приділяти особливу увагу своєму харчуванню. Адже під час вагітності організм вимагає подвійну порцію корисних речовин — для здорового стану мами і розвитку малюка. 

 

Чому DHA важлива в період вагітності?

Єлизавета Яремчук Лікар акушер-гінеколог, сексолог.

Працюю тільки за принципами доказової медицини. Більше тисячі задоволених пацієнтів з усього світу.

Всі ми чули про білки, жири і вуглеводи, але ось про те, що організм не використовує їх у первісному вигляді — знає не кожен.

Ці елементи є полімерами, а ось для того, щоб використовувати (переробити в енергію або взяти для побудови тканин / гормонів) — ми розщеплюємо їх до мономерів.

Мономерами жирів є жирні кислоти. Деякі жирні кислоти є незамінними, ті не синтезуються в людському організмі з інших і більш того, досить рідко зустрічаються в природі.

До них і відносяться Омега-3 кислоти.

Омега-3 — необхідний елемент раціону вагітних і годуючих. З усіх жирних кислот саме DHA грає ключову роль в перебігу вагітності. Вона не виробляється в організмі самостійно, але потрібна ще з моменту зачаття дитини.

DHA — це структурний компонент сітківки ока і головного мозку. Вона становить 10-20% від усіх жирів в мозку і 60% в сітківці. DHA-кислота сприяє гостроті зору, бере участь у створенні нервових клітин і впливає на когнітивні функції.

Розвиток нервової системи та інших органів починається в утробі матері і продовжується після народження. Останній триместр вагітності — період, коли мозок малюка найактивніше зростає і має особливу потребу в надходженні DHA через плаценту.

Єлизавета Яремчук Лікар акушер-гінеколог, сексолог.

Омега-3 грають важливу роль в побудові та відновленні клітинних мембран, регулюють запальні та проліферативні процеси, беруть участь у транспорті кисню, необхідні для формування клітин мозку і сітківки очей плоду і навіть — достовірно знижують ризик депресії під час і після вагітності при адекватному вживанні .

Під час годування груддю їх роль не зменшується — хоч грудне молоко і має постійну жирність, але склад жирів в ньому може змінюватися в залежності від харчування матері.

Це означає, що при недостатньому вживанні потрібних жирних кислот мамою — малюк їх теж недоотримує, а це погано, адже клітини дитини діляться з величезною швидкістю. А для цього необхідний якісний будівельний матеріал.

Тому, вживання DHA матір'ю під час вагітності безпосередньо пов'язано з тим, яка кількість цих кислот отримає дитина. А також — з розвитком його зорових і когнітивних функцій в подальшому.

За даними дослідження1, прийом добавок DHA з середини вагітності позитивно впливає на розвиток нервової системи у немовлят. 

 

DHA і грудне годовування

Підвищена потреба дітей в DHA зберігається і протягом першого року життя — головний мозок продовжує швидко рости, і його вага збільшується в 3 рази.

Для мами також важливо приймати DHA протягом усього періоду лактації. Адже після народження ця кислота надходить в організм немовляти через грудне молоко.

Але не варто забувати, що основна частина DHA у матері накопичується під час вагітності. Саме цей резерв допомагає забезпечувати малюка жирними кислотами в період годування груддю.

Жінки2, які приймали добавки DHA з 18-го тижня вагітності, мали велику концентрацію цієї кислоти в грудному молоці через місяць після пологів. 

 

Користь DHA для майбутньої мами

  • Допомагає формувати плід3,4
  • Знижує ризик5 передчасних6 пологів7
  • Сприяє більш тривалій8 вагітності9 

Результати клінічного дослідження10 показують: щоденний прийом добавки DHA в другій половині вагітності збільшує тривалість вагітності. Також вищі рівні DHA в крові матері пов'язані з великою вагою і довжиною тіла дитини при народженні.

  • Знижує ризик післяпологової11 депресії12

 

Користь DHA для дитини

  • Формує мозок, ЦНС і сітківку ока13,14
  • Покращує розумовий розвиток після народження

Інтелект у віці 4 років вище у тих дітей, чиї мами брали добавки Омега-3 в період вагітності і лактації — це показують результати клінічного дослідження15

  • Зменшує вірогідність СДУГ16
  • Знижує ризик харчової алергії17

Єлизавета Яремчук Лікар акушер-гінеколог, сексолог.

Цікавий факт: доведено, що діти, чиї матері приймали Омега-3 були менш схильні до харчової алергії і простіше справлялися з гіпоксією.

На жаль, по ряду причин, вагітним часто складно вживати необхідну кількість морепродуктів і жирної риби.

Токсикоз, високий вміст ртуті в деяких видах риби (які заборонені під час вагітності і лактації), заборона на солону і іншу термічно необроблену рибу через ризик токсоплазмозу і банальна нелюбов до риби і морепродуктів — породжує дефіцит цінних жирних кислот в раціоні.

Я сама з цим зіткнулася в першому триместрі. При тому, що кожен день зазвичай їм рибу, на початку вагітності іноді не могла переносити навіть запах.

Крім ризику для дитини є ще й ризик для матері — адже під час вагітності та годування на забезпечення дитини йдуть всі ресурси організму. І якщо чогось не вистачає, то всі залишки йдуть малюкові, залишаючи жінку в дефіциті.

У випадку з дефіцитом Омега-3 кислот це підвищений ризик гормональних порушень, серцево-судинних захворювань, діабету другого типу, остеопорозу, випадання волосся, проблем зі шкірою і інших неприємних речей.

Часто звертаються вагітні та жінки зі скаргами на стомлюваність, випадання волосся, сухість шкіри. Крім обстежень я завжди аналізую спосіб життя і повноцінність харчування. Якщо є показання, то призначаю Омега 3.

Результат від прийому хороший, за місяць-півтора відзначають поліпшення з боку активності, настрою і позитивні зміни в зовнішніх питаннях.

 

Як отримувати достатню кількість DHA?

Заповнити дефіцит Омега-3 через продукти харчування практично нереально — для цього потрібно їсти жирну морську рибу мінімум 3 рази в тиждень, по 200 грам. А в період вагітності і лактації це стає ще складніше. Адже потреба в Омега-3, особливо DHA, збільшується в кілька разів. Жінкам необхідно підтримувати не тільки своє здоров'я, але і здоров'я дитини — велику кількість своїх запасів DHA мама віддає малюкові.

Найоптимальніший варіант отримувати достатньо DHA-кислот — приймати Омега-3 в капсулах. В Омега-3 з Тунця міститься найбільша кількість DHA в природі — 25%. 

Скільки DHA потрібно приймати вагітним і годуючим?

GOED (The Global Organization for EPA and DHA Omega-3s) рекомендує під час вагітності та грудного вигодовування приймати 700-1000 мг жирних кислот (EPA + DHA) в день — в 2 рази більше, ніж для профілактики.

Дослідження

  1. Carlo Agostoni.Docosahexaenoic acid (DHA): from the maternal-foetal dyad to the complementary feeding period.
  2. Beth Imhoff‐Kunsch, Aryeh D. Stein, Salvador Villalpando, Reynaldo Martorell, Usha Ramakrishnan. Docosahexaenoic Acid Supplementation from Mid-Pregnancy to Parturition Influenced Breast Milk Fatty Acid Concentrations at 1 Month Postpartum in Mexican Women.
  3. Jaclyn M Coletta, MD, Stacey J Bell, DSc, RD, and Ashley S Roman. Omega-3 Fatty Acids and Pregnancy.
  4. James A Greenberg, MD, Stacey J Bell, DSc, RD, and Wendy Van Ausdal. Omega-3 Fatty Acid Supplementation During Pregnancy.
  5. Kristina H. Jackson and William S. Harris. A Prenatal DHA Test to Help Identify Women at Increased Risk for Early Preterm Birth: A Proposal.
  6. Philippa Middleton, Judith C Gomersall, Jacqueline F Gould, Emily Shepherd, Sjurdur F Olsen, Maria Makrides. Omega-3 fatty acid addition during pregnancy.
  7. Beth Imhoff-Kunsch, Virginia Briggs, Tamar Goldenberg, Usha Ramakrishnan. Effect of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid intake during pregnancy on maternal, infant, and child health outcomes: a systematic review.
  8. Cornelius M Smuts, Minzhao Huang, David Mundy, Terry Plasse, Stacey Major, Susan E Carlson. A randomized trial of docosahexaenoic acid supplementation during the third trimester of pregnancy.
  9. Ingrid B. Helland, Ola Didrik Saugstad, Lars Smith, Kristin Saarem, Kari Solvoll, Trond Ganes and Christian A. Drevon. Similar Effects on Infants of n-3 and n-6 Fatty Acids Supplementation to Pregnant and Lactating Women.
  10. Susan E Carlson, John Colombo, Byron J Gajewski, Kathleen M Gustafson, David Mundy, John Yeast, Michael K Georgieff, Lisa A Markley, Elizabeth H Kerling, D Jill Shaddy. DHA supplementation and pregnancy outcomes. 
  11. Maria Wik Markhus, Siv Skotheim, Ingvild Eide Graff, Livar Frøyland, Hanne Cecilie Braarud, Kjell Morten Stormark, Marian Kjellevold Malde. Low omega-3 index in pregnancy is a possible biological risk factor for postpartum depression.
  12. Beth Levant. N-3 (Omega-3) Fatty Acids in Postpartum Depression: Implications for Prevention and Treatment.
  13. Federica Comitini, Chiara Peila, Vassilios Fanos and Alessandra Coscia. The Docosahexanoic Acid: From the Maternal-Fetal Dyad to Early Life Toward Metabolomics.
  14. Sheila M. Innis, PhD Judith Gilley, PhD Janet Werker, PhD. Are human milk long-chain polyunsaturated fatty acids related to visual and neural development in breast-fed term infants? 
  15. Ingrid B Helland, Lars Smith, Kristin Saarem, Ola D Saugstad, Christian A Drevon. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children's IQ at 4 years of age.
  16. Bárbara P Martins, Narcisa M Bandarra, Margarida Figueiredo-Braga. The role of marine omega-3 in human neurodevelopment, including Autism Spectrum Disorders and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder - a review.
  17. Christina E. Ciaccio, MD and Manika Girdhar, DO. The Effect of Maternal Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Infant Allergy.

Опубліковано 05.10.2021

Продукція по цій темі

Спробуй Колаген безкоштовно!

Придбай будь-який наш товар та гарантовано отримуй мініатюру Колагену у подарунок!

Придбай будь-який наш товар та гарантовано отримуй мініатюру Колагену у подарунок!