Популярні продукти

Харчування для засмаги: як отримати золотистий відтінок шкіри

5 хв

166

Харчування для засмаги: як отримати золотистий відтінок шкіри - image-1 - Блог Perla Helsa

Ми звикли, що максимум, який можна зробити для гарної засмаги (в безпечних межах) — це намаститися якісною олійкою. Та насправді, тут варто звернути увагу на комплексний підхід. Адже про бронзовий відтінок шкіри можна подбати і зсередини, зокрема додати до раціону продукти, що підсилюють засмагу. Це не лише покращить якість та інтенсивність засмаги, а й захистить шкіру від шкідливого впливу сонячних променів.

Словом, це справжня стратегія підготовки до літнього сезону, яка допоможе отримати підготувати шкіру та водночас підтримати її здоров'я.

Як харчування впливає на засмагу?

Харчування — це набагато більше, ніж просто щоденний раціон з якого ми черпаємо енергію. Це складний механізм впливу на клітинному рівні, який безпосередньо пов'язаний з процесами засмаги та захисту шкіри від сонячного випромінювання. Розберемося детальніше, як працює їжа для засмаги:

  • Посилення природного сонцезахисту
    Антиоксиданти у продуктах харчування створюють додатковий бар'єр проти ушкоджень від ультрафіолету. Вони нейтралізують вільні радикали, які утворюються під впливом сонячних променів, а також знижують ризик передчасного старіння шкіри та опіків. Щоб засмага була в радість і додавала краси, а не забирала її.
  • Стимуляція вироблення меланіну
    Є нутрієнти, які здатні активізувати меланоцити — клітини, відповідальні за пігментацію шкіри. Це саме їхня дія й змушує шкіру змінювати свій колір під дією сонця.
  • Підтримка клітинного метаболізму
    Збалансоване харчування забезпечує клітини шкіри необхідними поживними речовинами, що своєю чергою прискорює процеси відновлення та регенерації. Що особливо важливо під час засмагання. 
     
Харчування для засмаги: як отримати золотистий відтінок шкіри - img-2 - Блог Perla Helsa

Основні речовини, що підсилюють засмагу та підтримують здоров'я шкіри

Ми розібралися, як пов’язані красива засмага та харчування, а тепер перейдемо до компонентів, які будуть її покращувати.

 

Бета-каротин

Це природний пігмент, який в організмі перетворюється на вітамін A — екстраважливий компонент для здоров’я шкіри. Він накопичується в шкірі та діє, по-перше, як антиоксидант: знижує шкоду, завдану ультрафіолетовим (УФ) випромінюванням. Однак, це аж ніяк не означає, що варто відкладати свій протисонцевий засіб подалі ;) Бета-каротин не є заміною SPF, та його регулярне споживання точно підвищує природний захист шкіри.

По-друге, бета-каротин надає шкірі рівномірного золотистого відтінку, що робить засмагу більш гармонійною.


Джерела бета-каротину:

  • Морква;
  • Манго;
  • Солодка картопля (батат);
  • Шпинат;
  • Гарбуз;
  • Абрикоси;
  • Перець.


Рекомендації: 

  • Для досягнення помітного ефекту радимо включити продукти з високим вмістом бета-каротину у свій раціон за кілька тижнів до активного перебування на сонці.
  • Поєднуй продукти із вмістом бета-каротину з жирами. 

 

Лікопін

Лікопін — це природний каротиноїдний пігмент, який надає червоний колір таким продуктам, як помідори, кавуни чи, наприклад, грейпфрути. Він також є потужним антиоксидантом і приносить значну користь для шкіри, а особливо для кращої засмаги. Працює це так: лікопін не впливає безпосередньо на пігментацію, але покращує загальний стан шкіри, а це своєю чергою  робить засмагу більш рівномірною та красивою.

Ба більше, регулярне споживання продуктів, багатих на лікопін, може покращити загальний тон шкіри, надаючи їй здоровий і сяйливий вигляд.

Джерела лікопіну: 

  • Помідори;
  • Кавуни;
  • Грейпфрути (особливо рожеві);
  • Червоний перець;
  • Гуайява.

Рекомендації:

  • Лікопін краще засвоюється з продуктів після термічної обробки (наприклад, тушковані чи варені помідори) та в поєднанні з невеликою кількістю жирів (оливкова олія, авокадо).

 

Вітаміни A, C і E

Усі три вітаміни відіграють важливу роль у процесі засмагання. Вони так само допомагають захищати шкіру, забезпечуючи її здоров'я, а також сприяють рівному, золотистому тону. Розглянемо, як кожен з них поліпшує засмагу.

 

Вітамін A (ретинол): для регенерації та рівного кольору

Сприяє регенерації клітин шкіри, підтримує її еластичність і гладкість. А ще це він відповідальний за регуляцію себуму та швидше загоєння. Також підвищує вироблення меланіну — того самого пігменту, що відповідає за бажаний відтінок шкіри.

Джерела: 

  • Морква;
  • Солодкий перець;
  • Гарбуз;
  • Шпинат;
  • Абрикоси.

Рекомендації

  • Вживай їжу, багату каротиноїдами (провітаміном A) щодня. Адже це не лише продукт для красивої засмаги, а й величезна користь для здоров’я шкіри. Наприклад, додай в раціон морквяний салат із краплею оливкової олії, щоб забезпечити засвоєння вітаміну.

 

Вітамін C: антиоксидантний захист і зволоження

Захищає шкіру від пошкоджень ультрафіолетом, завдяки своїм антиоксидантним властивостям. До речі, саме цей вітамін сприяє виробленню власного колагену, підтримує зволоження та запобігає передчасному старінню.

Джерела: 

  • Цитрусові (апельсини, лимони);
  • Полуниця;
  • Болгарський перець;
  • Ківі;
  • Броколі;
  • Шипшина.


Рекомендації: 

  • Намагайся додавати до раціону сезонні продукти із вітаміном С: наприклад, влітку полуниця, а взимку апельсини. Також не зайвим буде додавати лимон до води. 

 

Вітамін E: захист від сухості та пошкоджень

Потужний антиоксидант, який нейтралізує вільні радикали, що утворюються під впливом сонця. Він також запобігає сухості шкіри та забезпечує її м’якість, роблячи засмагу більш рівномірною.


Джерела

  • Горіхи;
  • Насіння (особливо соняшникове);
  • Авокадо;
  • Рослинні олії (оливкова, мигдальна).

Рекомендації: 

  • Додавай жменю горіхів чи насіння до салатів, щоб підвищити споживання вітаміну E.

 

Омега-3 жирні кислоти

Ще одна відповідь на запитання: «Що їсти для засмаги?» — це Омега-3. Ці поліненасичені жири зменшують запалення, зберігають вологу в шкірі та підтримують її еластичність. Якщо в раціоні достатньо Омега-3 навіть на дотик шкіра стає більш м’якою та еластичною, що також позитивно впливає на красиву засмагу.

Джерела:

  • Жирна риба: лосось, скумбрія, сардини, оселедець, форель;
  • Рослинні джерела: лляне насіння, чіа, волоські горіхи, олія льону або конопляна.

Рекомендації

  • Додавай до свого меню жирну рибу принаймні 2–3 рази на тиждень. Наприклад, приготуйте лосось на грилі або додайте шматочки скумбрії в салат.
  • Поєднуй Омега-3 із вітамінами A, C і E. Наприклад, салат зі шпинатом, чіа, апельсинами та лососем стане ідеальним вибором.
  • Не забувай про додатковий прийом жирних кислот Омега-3 у вигляді добавок. Особливо, якщо не вживаєш достатньо риби.
     
Харчування для засмаги: як отримати золотистий відтінок шкіри - img-3 - Блог Perla Helsa

Найкращі продукти для посилення засмаги: що їсти, щоб гарно засмагнути? 

Отже, правильно підібрані продукти харчування можуть значно посилити вироблення меланіну та зробити засмагу більш інтенсивною та рівномірною. Підсумувавши все вище, можемо зробити ось такий список їжі для кращої засмаги. Роби скрин і зберігай, щоб, коли будеш планувати відпустку в теплі країни — мала під рукою, що варто додати до меню.

Продукти-каталізатори меланіну

  • Помаранчеві та жовті овочі
    Морква
    Гарбуз
    Батат
    Манго
    Абрикоси
     
  • Яскраво-червоні продукти
    Томати
    Кавун
    Солодкий перець
    Чилі 
    Буряк
     
  • Зелені овочі
    Шпинат
    Броколі
    Кінза
    Петрушка
    Салат
     
  • Риба та морепродукти
    Лосось
    Тунець
    Скумбрія
    Сардини
    Креветки
     
  • Горіхи та насіння
    Мигдаль
    Насіння льону
    Насіння соняшника
    Волоські горіхи
    Кеш'ю
     
  • Додаткові продукти
    Зелений чай
    Журавлина
    Чорниця
    Темний шоколад (80%)
    Куркума

Поради для покращення та подовження засмаги

Крім правильного харчування для засмаги, ділимося також гідом, що робити до та після, щоб потім радіти результатам.

  • За 2-3 тижні до засмаги:
    Додавай більше продуктів з вітамінами A, E та бета-каротином
    Зроби пілінг тіла для видалення ороговілих клітин
    Ретельно та скрупульозно зволожуй шкіру щодня
     
  • За день до засмаги:
    Повтори пілінг для всього тіла (може бути більш легким) 
    Підготуй засоби захисту від сонця з відповідним SPF
     
  • Під час засмаги
    Починай засмагати поступово, з 15-20 хвилин
    Уникай перебування на сонці з 11:00 до 16:00
    Регулярно оновлюй сонцезахисний крем (кожні 2 години)
    Пий достатньо води
    Використовуй захисний одяг та головні убори
     
  • Догляд за шкірою після засмаги
    Прийми прохолодний душ
    Нанеси заспокійливий крем після засмаги
    Випий склянку води з електролітами
     
  • Щоденний догляд:
    Використовуй зволожуючі засоби з алое вера
    Нанось живильні креми з вітамінами E та C
    Уникай гарячих ванн та агресивних скрабів
    Продовжуй вживати вітаміни для підтримки шкіри


Крім того, особливо корисним для здорової засмаги є Колаген, і ось чому:

  • Після сонця шкіра може стати зневодненою
    Колаген допомагає утримувати рівень гідратації в шкірі та зволожувати зсередини.
  • Сонячні опіки можуть призвести до втрати еластичності шкіри
    Колаген — основний структурний компонент шкіри, який відповідає за пружність і еластичність, а тому допоможе зберегти твою красу. 
     
Харчування для засмаги: як отримати золотистий відтінок шкіри - img-4 - Блог Perla Helsa

У Perla Helsa морський гідролізований Колаген, який засвоюється на понад 90%, а тому й ефект більш помітний. Ти також можеш обрати питний формат Колаген Нектар манго-ананас або зі смаком вишні. У складі, крім колагену, ще й гіалуронова кислота для екстразволоження зсередини та вітамін С для антиоксидантного сяйва.

 

Наш сайт використовує файли cookies. Натискаючи "Дозволити", ти погоджуєшся на зберігання файлів cookies, згідно з нашою політикою конфіденційності.