Популярні продукти

Топ-9 вітамінів та добавок взимку від імунолога

Топ-9 вітамінів та добавок взимку від імунолога

Читати 9 хвилин

Головні тезиси

  • Якщо розглядати імунну систему за 100%, то 80% її у кишечнику. 
  • Влітку ми їмо більше солодкого – в організмі виникає хронічне запалення. І коли настає осінь, і з нею низька температура, запалення проявляється.
  • За статистикою, у 80% українців генетичний поліморфізм, який не дає достатнього виробництва Вітаміну D. А від його рівня в організмі залежить здоров'я опорно-рухового апарату. Це також профілактика сколіозів, лордозів, кіфозів, остеопорозу, гриж, гормонального дисбалансу.
  • Риб'ячий жир дітям також необхідний для хорошої захисної функції імунної системи кожної клітини

  1. Що впливає на імунітет та в чому його особливість?
  2. Чому в холодну пору року організм більше схильний до інфекцій і захворювань?
  3. Як вуглеводи взаємодіють із імунними клітинами?
  4. Які приймати вітаміни та добавки, щоб зміцнити імунітет?

 

Людмила Гончарова

Сімейний лікар, імунолог, мікробіолог, вірусолог, психіатр.

Керівник Goncharova Clinic – консультативне відновлення та ведення пацієнтів з порушеними обмінними процесами на генетичному, імунному, мікробіологічному, гормональному та психологічному рівнях.

 

Що впливає на імунітет та в чому його особливість?

Особливість імунітету в тому, що він вибудовується за законами роботи твоєї ДНК та хромосом. А це означає, що він унікальний, не схожий на інші. Оскільки твоя ДНК і хромосоми несуть індивідуальну інформацію про закони твоїх обмінних процесів, що потрібно саме твоєму організму – це означає, що імунітет безпосередньо залежить від їжі, яка у вас засвоюється. Якщо розглядати імунну систему за 100%, то 80% її у кишечнику. Тепер ти розумієш, що баланс корисних речовин у раціоні щодня – важлива умова міцного імунітету.

Правильний режим харчування дуже важливий для майбутньої мами. Приблизно до 12 років дитина ще користується материнськими імунними клітинами до вироблення своїх імунних клітин дитиною.

На імунітет впливає дуже багато чинників, розглянемо основні: кількість і повноцінний склад амінокислот, у тому числі потім створюються імунні клітини і клітини всіх органів та систем, зокрема управляючі обмінними процесами – нейромедіатори і гормони.

Це означає, що кожен день у харчуванні має бути повноцінний білок з яєць, риби, морепродуктів, бобових (соя), м'яса та субпродуктів. Такий білок зміцнює імунітет та створює імуномодуляцію. Який саме білок із їжі засвоюється у твоєму організмі можна дізнатися з генетичного та імунних аналізів.

Також важливе значення для створення клітинного імунітету відіграє жир – холестерин (жир у термічно необробленому м'ясі приблизно 3 рази на тиждень, наприклад, карпаччо з телятини, тартар, яйця, сало). Холестерин входить до складу мембрани клітини, відповідно бере участь у нормалізації стану слизової оболонки всього організму, вироблення гормонів. Всій слизовій оболонці – це означає скрізь, починаючи з ротової порожнини, закінчуючи слизовою оболонкою і областю малого тазу.

Життєво необхідні жири для людини щодня – це поліненасичені жирні кислоти Омега-3, оскільки вони не виробляються та не накопичуються в організмі. Отримати Омега-3 ми можемо з термічно необробленої риби (тобто сирої риби, наприклад у вигляді карпаччо, тартар і не тільки з лосося). Так як часто ми не можемо вживати сиру рибу щонайменше 3 рази на тиждень – найкращим помічником для нас стане Омега-3 у капсулах.

Для контролю свого здоров'я роби повну імунограму з імуноглобулінами, білковий та холестериновий обмін 1 раз на 6 місяців. Обов'язково консультуйся у лікаря-фахівця. І звичайно генетика жирового обміну – з яких продуктів у тебе засвоюються жири і скільки тобі їх персонально потрібно. 

 

Чому в холодну пору року організм більше схильний до інфекцій і захворювань?

Відповідь проста – коли в нашому раціоні є велика кількість речовин, які не засвоюються, вони викликають судинне запалення та хронічне запалення в організмі. Найчастіше провокатори запалення, в першу чергу – це вуглеводи. Тому що це смачно і переїсти його дуже легко. У великій кількості він стає може викликати окислювальний стрес і порушення стану твоїх слизових. І це не лише звичайний цукор, а й молочний цукор, цукор у фруктах та овочах, злакових, бобових.

Влітку ми їмо більше солодкого – в організмі виникає хронічне запалення. І коли настає осінь, і з нею низька температура, запалення проявляється. Який цукор і скільки можна визначити за твоїми генетичними аналізами, а також за вуглеводною панеллю, яку виконують у будь-якій лабораторії (С-пептид, глюкоза, інсулін, глікозильований гемоглобін, індекс НОМА). 

 

Як вуглеводи взаємодіють із імунними клітинами?

Насамперед це стосується надлишку в раціоні рафінованих простих вуглеводів: тортики, тістечка, сирники, млинці, цукерки, алкоголь. У другу чергу – це фруктоза, яка міститься у фруктах, сухофруктах та овочах, меді та продуктах з нього. Восени переїдання цього виду вуглеводів продовжується, а ось кількість Вітаміну D, який пов'язаний із посиленням розщеплення вуглеводів – знижується. Рівень кортизолу від поновлення робочого ритму зростає як у школярів, так і у дорослого покоління. Все це негативно впливає на судинну стінку, викликає порушення клітинного імунітету і запускається системне запалення. 

Те, що не може взяти твоя клітина – беруть на озброєння бактерії, віруси, грибкова інфекція, яка використовує цю їжу як їжу для життя та розмноження. Вони розмножуються, покращуючи своє життя, а якість здоров'я погіршується. Можна, звичайно, випити антибіотики, противірусні та протигрибкові, але нічого не змінюючи у своєму способі життя, мікрофлора повернеться з проявами вже через 2-3 тижні, а може й раніше.

На ці дії імунітет має протидію: він синтезує величезну кількість імунних клітин, які борються із запальним процесом. Але до певного періоду запальний процес стає більшим, ніж можливості імунної системи і боротися в неї вже немає сил. І саме тоді починається низка простудних та інших запальних захворювань органів та систем.

 

Які приймати вітаміни та добавки, щоб зміцнити імунітет?

Як ми вже розібралися, імунітет безпосередньо пов'язаний із харчуванням та запальним процесом. Тому, крім білка та жиру, у раціоні регулярно повинні бути всі вітаміни та мінерали.

Існує близько 20 вітамінів необхідних для життя: вітаміни А, групи В, С, D, Е, К, Р та нуклеозиди – гуанозин, аденозин, кератиноїди, астаксантин. Їхній вплив на організм клінічно підтверджено.

Аденозин грає роль стимуляції сну і придушенні бадьорості, оскільки його концентрація збільшується під час тривалого неспання організму і зменшується під час наступного сну.

Каротиноїди – це антиоксиданти. Захищають від клітинного пошкодження, загальмовують старіння і навіть сприяють лікуванню деяких хронічних захворювань. 

Астаксантин покращує кровообіг, знижує окислювальний стрес у курців та людей з надмірною вагою, і навіть може допомогти у лікуванні різних видів раку.

Недолік однієї з цих речовин часто викликає втому, нездужання, тривожність, порушення уваги, сну та гормонального фону. Тому найкраще здати аналіз на вітаміни, мінерали та приймати вже ті, яких мало у твоєму раціоні, та коригувати раціон рекомендую лише за призначенням спеціалізованого лікаря. 

Вітамін A

Сприяє виробленню антитіл, зміцнює волосся та нігті, позитивно впливає на стан шкіри. Прискорює загоєння подряпин та корисний для зору. При його нестачі люди частіше зазнають інфекцій, швидше старіють.

Допомагає виявити та знешкодити віруси, бактерії. Допомагає у боротьбі з пухлинними процесами. Ретинол (Вітамін A) можна отримати зі звичайних продуктів харчування та готових препаратів. Також покращує стійкість організму до хвороб, прискорює одужання, підвищує антиоксидантний захист. Але треба розуміти, що жоден вітамін А необхідний у раціоні, а всі супутні вітаміни.

Вітаміни групи В

Сюди входить ціла група корисних речовин. Вони незамінні при стресі та благотворно впливають на нервову систему. У свою чергу, хронічна втома, знервованість, поганий сон значно знижують імунітет, тому Вітаміни групи В життєво необхідні.

Вітамін B9 (фолієва кислота), зокрема, підтримує в тонусі нервову систему та імунітет після вірусних та респіраторних захворювань. 

Вітамін C

Також відомий як аскорбінова кислота або аскорбат – один з найбільш вивчених вітамінів за останні 50 років. Найшвидший водорозчинний антиоксидант, який одразу «кидається» на ворога. Великий імунітет помічник. Але не захоплюйтеся, для всіх вітамінів і навіть вітаміну С є дозування.

При дефіциті Вітаміну C погіршується імунна реакція організму – це випливає з дослідження1, опублікованого у 2019 році у Nutrients. Рекомендована доза для більшості людей: 500-2000 мг на день.

Вітамін D3

За статистикою, у 80% українців генетичний поліморфізм, який не дає достатнього виробництва Вітаміну D3. А від його рівня в організмі залежить здоров'я опорно-рухового апарату. Це також профілактика сколіозів, лордозів, кіфозів, остеопорозу, гриж, гормонального дисбалансу.

Вітамін D3 відповідає за засвоєння одного з найголовніших мінералів у нашому організмі – Кальцію. Він підтягує до засвоєння Фосфор і Магній і запускається ланцюжок засвоєння мінералів. Це впливає на роботу всіх органів та систем організму. 

Рекомендую поєднувати великі дози Вітаміну D3 з Вітаміном К2. Другий необхідний для правильного засвоєння першого – направляє Кальцій та Фосфор у кістки та м'язи та не дає йому відкладатися у м'яких тканинах. Якщо є порушення роботи кишечника, легкими вуглеводами, Вітамін К2 швидше за все не виділяється в достатній кількості.

Дозування більше 5000 МО розраховане на людей з дефіцитом Вітаміну D3 та в період коронавірусного інфікування. Після нормалізації мікрофлори кишечника та рівня Вітаміну D3 пропоную перейти на профілактичне дозування Вітаміну D3 у дозуванні 2000 МО.

Вітамін E

Основна його роль полягає у антиоксидантних властивостях. Через дефіцит Вітаміну Е спостерігається зниження більшості параметрів імунної системи та підвищення сприйнятливості до інфекцій. Підвищується ризик розвитку злоякісних пухлин. Якщо вітамін Е в межах норми, це позитивно впливає на імунну систему: перешкоджає зниженню клітинного імунітету при старінні або на тлі хронічних захворювань. 

Акулячий жир 

Секрет акулячого жиру, як імуностимулятора, у його діючій речовині – алкілгліцеролах. Вони активізують вроджений та набутий імунітет – стимулюють вироблення лейкоцитів та допомагають виробляти антитіла. Лейкоцити створюють захист від вірусів, які можуть потрапити до організму.

Цей жир також здатний пригнічувати розвиток ракових клітин. Останні 10 років більш активно вивчається в онкології та використовується в імуномодулятивних схемах лікування онкопацієнтів.

У складі продукту: 100% жир з печінки акули дикого вилову з Ісландії. Очищений від ртуті, токсинів та важких металів.

Пробіотики

Це корисні бактерії, які можуть допомогти не тільки роботі кишечника, але й покращити здоров'я та самопочуття загалом. Корисним буде вживання продуктів типу йогурту, кефіру, чайного квасу. Якщо цього недостатньо, будуть корисними добавки з пробіотиками.

Пробіотики є важливими для роботи імунітету. У дослідженні2 2009 року наголошується, що «пробіотики можуть мати позитивний ефект на тяжкість та тривалість симптомів інфекцій дихальних шляхів, при цьому не виявлено їхнього впливу на частоту розвитку таких інфекцій».

Результати дослідження3 2017 року показали, що ті, хто приймав пробіотики та пребіотики мають кращу імунну відповідь на вакцину, тобто їх імунітет сильніше реагує на збудник, а ймовірність захворіти нижче.

Пробіотики важливо підбирати ті, яких саме тобі не вистачає після аналізу з фахівцем. 

Омега-3

Ці ненасичені жирні кислоти покривають нестачу життєво необхідних жирних кислот. Омега-3 із Тріски містить комплекс EPA та DHA кислот та натуральних вітамінів А та D3 для здоров'я твоєї шкіри, волосся, зору, сну, міцних кісток, суглобів та імунітету.

Омега-3 з Тунцю від Perla Helsa – це унікальний продукт із найбільшою кількістю DHA-кислот у природі – 25%. Корисний для кращої роботи пам'яті та мозку, пружності та тонусу шкіри, блиску волосся, балансу гормонів, сну та метаболізму.

Жир дітям також необхідний для хорошої захисної функції імунної системи кожної клітини (клітинний імунітет), кращого розвитку когнітивних можливостей (пам'яті, уваги, сприйняття, мислення), роботи пам'яті, нервової системи, гормонального тла, розвитку всіх органів прокуратури та систем.

Також, якщо ти визначила, що у твоєї дитини в аналізах нестача вітамінів А та D, або необхідно покращити травлення, концентрацію уваги, тоді візьми на озброєння KIDS Омега-3 з вітамінами А та D3 з тріски.

Для дітей є комплекси, що містять лише KIDS Омега-3 з підвищеним вмістом DHA із тунця дикого улову з Ісландії. Жир очищений від домішок та важких металів. 

Колаген

Нестача амінокислот, необхідних для синтезу клітин, у тому числі імунних, може допомогти покрити Колаген від Perla Helsa.

Максимальне засвоєння і допомога у красі шкіри, волосся, нігтів, а й у синтезі імунних клітин. У складі Колагена від Perla Helsa: 100% пептиди морського Колагену 1-го типу, які засвоюються більш ніж на 90%, на відміну від цільного білка, який просто перетравлюється. 

Чим ще корисний Колаген:

  • Допомагає набрати м'язову масу
  • Поліпшує метаболізм
  • Нормалізує роботу ШКТ
  • Прискорює загоєння ран

 

Підсумуємо

Чарівної пігулки для зміцнення не існує. Навіть вакцини не можуть забезпечити повний захист від інфекцій та захворювань. Для організму важливий повноцінний підхід, а велику частку бере на себе харчування та баланс корисних речовин: білків, жирів, вітамінів, макро та мікромінералів, вуглеводів.

Все це ми отримуємо з продуктів, які засвоюються за твоїм геномом та імунною системою – це в ідеалі. Якщо ідеалу немає, тоді нам допоможуть БАДи високої якості, щоби покрити необхідну щоденну норму.

Підходьте до свого здоров'я усвідомлено та будьте здорові!

Дослідження

  1. Harri Hemil, Elizabeth Chalker. Vitamin C Can Shorten the Length of Stay in the ICU: A Meta-Analysis    
  2. Stephanie Adolph, Herbert Fuhrmann, Julia Schumann. Unsaturated fatty acids promote the phagocytosis of P. aeruginosa and R. equi by RAW264.7 macrophages
  3. Evridiki K Vouloumanou, Gregory C Makris, Drosos E Karageorgopoulos, Matthew E Falagas. Probiotics for the prevention of respiratory tract infections: a systematic review

Наш сайт використовує файли cookies. Натискаючи "Дозволити", ти погоджуєшся на зберігання файлів cookies, згідно з нашою політикою конфіденційності.