Що потрібно їсти при застуді та грипі
Головні тези:
• Під час застуди дуже важливо вживати багато рідини, щоб не допустити зневоднення.
• Дослідження стверджують, що імбир може ефективно полегшити симптоми нудоти.
• Лосось — джерело корисного білка та омега-3 кислот.
• Фрукти багаті на вітамін С — головний вітамін для твоєї сильної імунної системи.
• Під час хвороби дуже важливо підтримувати здорову мікрофлору кишківника й насичувати його продуктами, багатими на пробіотики.
Найкращий спосіб вберегтися від застуди та грипу — дбати про себе та свій імунітет. Але що ж робити, якщо ти вже захворіла? По-перше, включити режим турботи й дозволити собі відпочити та відновитися. По-друге, забезпечити свій організм усіма необхідними поживними речовинами, щоб допомогти йому відновитися як можна швидше.
Навіть якщо під час хвороби ти зазвичай втрачаєш апетит, тобі все ще потрібно пити багато рідини, їсти легкі для засвоєння продукти, білки та корисні жири, пробіотики, овочі та фрукти. Саме про це й погоримо сьогодні. Читай, щоб дізнатися, що їсти при застуді та грипі, щоб максимально швидко відновитися.
Лосось або інша жирна моська риба
Це одне з найкращих джерел білка, яке ти можеш їсти під час хвороби. Риба має мʼяку консистенцію, її легко готувати та їсти. Якісний білок, що є в її складі, необхідний нашому організму для того, щоб скоріше одужати. А ще лосось та інша морська риба багаті на омега-3. Ці жирні кислоти неймовірно корисні для всього організму, мають протизапальну дію та підвищують імунітет.
До речі, ти можеш підтримувати рівень омега-3 і за допомогою добавок. Це найпростіший спосіб отримувати достатню кількість цих кислот. Тільки обирай перевірені бренди з якісною сировиною. Наша Омега-3 із Тріски у складі має 100% риб'ячий жир із печінки тріски, не містить ртуті та інших шкідливих речовин.
Курячий бульйон
Добре знайоме нам харчування при грипі та застуді ще з дитинства. І хоча бульйон не бореться з вірусами напряму, це все одно чудова страва при хворобі, адже легко засвоюється шлунком та зігріває. А також:
• містить рідину та електроліти, які запобігають зневодненню;
• курка — чудове джерело білка та цинку;
• овочі містять багато вітамінів та мінералів;
• а якщо додаєш трави — вони ще й працюють як антиоксиданти.
Гарячий чай
Впевнені, ти знаєш, що при хворобі дуже важливо вживати багато рідини, щоб не допустити зневоднення. Як і бульйон, гарячий чай допомагає підтримувати водний баланс, знімає набряки та очищує організм.
А ще чай містить поліфеноли — природні речовини, які є в рослинах. Вони мають антиоксидантний, протизапальний та навіть протираковий ефект1.
Важливо: слідкуй, щоб твій чай не був занадто гарячим. Це може викликати ще більше подразнення горла.
Мед та імбир
Можна вживати окремо, або додавати в чай і зробити комбо для імунітету. Мед має доведені антибактеріальні властивості, а імбир — це справжній суперфуд, відомий своїми протизапальними властивостями. Також дослідження доводять, що він може ефективно полегшити симптоми нудоти.
Нижче залишаємо наш улюблений рецепт чаю з медом, лимоном та імбиром. Ідеально смакує в холодну пору року та при симптомах застуди:
Фрукти та ягоди
Це корисні джерела клітковини, багатьох вітамінів та мінералів, тому дієта при застуді має бути багата на фрукти та ягоди. Наприклад, ними можна замінити звичні десерти.
Багато фруктів багаті на вітамін С — головний вітамін для твоєї сильної імунної системи. А деякі ягоди містять потужні антиоксиданти, що надають їм яскраво-червоного та синього забарвлення — антоціани. Вони мають сильну протизапальну, противірусну та імуностимулюючу дію. Тому радимо звернути особливу увагу на полуницю, малину, лохину та сливи.
Зелень
Їж побільше зелених листових овочів: капуста, шпинат, салат ромен, броколі. Всі вони є чудовим джерелом заліза, вітаміну С та клітковини. Допомагають нормалізувати травлення та краще перетравлювати їжу, насичують організм корисними мінералами та мають протизапальну дію завдяки вітаміну С2.
Ми радимо зʼїдати порцію зелені та овочей з кожним прийомом їжі. Це корисна звичка не тільки під час хвороби, а й для загального здоровʼя.
Йогурт
Під час грипу та ГРВІ нам часто доводиться вживати антибіотики та інші ліки, які можуть негативно впливати на роботу органів ШКТ і знищувати як погані, так і хороші мікроорганізми в кишківнику3.
Тому дуже важливо підтримувати його здорову мікрофлору й насичувати продуктами, багатими на пробіотики. Слідкуй за тим, щоб регулярно їсти натуральні йогурти без підсолоджувачів та добавок.
Банани
Трохи неочевидна порада, правда? Але банани — це чудовий продукт, який можна їсти під час хвороби. Вони мʼякі та приємні по консистенції та містять вуглеводи, що швидко засвоюються.
Також банани містять калій, який допомагає поповнити запаси електролітів, необхідних нашому організму. І розчинну клітковину, яка перетворюється на гель при контакті з рідиною і може допомогти при діареї4.
Головне, що ти можеш зробити для організму під час застуди чи грипу — ставитися до себе з особливою турботою та увагою. Дослухайся порад лікаря, пий більше рідини та вживай продукти, багаті на вітаміни та нутрієнти. До того ж тепер ти знаєш, що їсти при грипі та застуді.
А якщо бажаєш ще більше заглибитися в те, як вітаміни та добавки впливають на імунну систему — обовʼязково читай нашу статтю з імунологом. Там усе, що треба знати про те, як захистити імунітет взимку.
І памʼятай, найкращі ліки від застуди та грипу — міцний імунітет і профілактика. Якщо хочеш подбати про себе комплексно — рекомендуємо звернути увагу на Імунний комплекс від Perla Helsa. Це головні вітаміни для покращення імунітету в одному боксі.
Щоб проконсультуватися з приводу вибору добавок — напиши нам у директ @perlahelsa.