Популярні продукти

Чим відрізняється омега-3 від рибʼячого жиру?

6 хв

843

Чим відрізняється омега-3 від рибʼячого жиру? - image-1 - Блог Perla Helsa

Головні тези: 

• Рибʼячий жир — це натуральний продукт, який отримують з тканин жирних риб, таких як тріска, тунець, лосось та інші.

• Омега-3 — це група поліненасичених жирних кислот, які наш організм активно використовує, але не може виробляти самостійно

• Найкориснішими для нашого організму вважаються саме DHA і EPA кислоти.

• Рослинні джерела містять в собі в основному ALA кислоти. І хоча наш організм може перетворювати їх на DHA і EPA, це не дуже ефективно. 

• Скільки омега-3 у рибʼячому жирі? Риб'ячий жир зазвичай має нижчу концентрацію омега-3. Наприклад, одна капсула рибʼячого жиру з аптеки може містити 30% омега-3.

• Якщо ти шукаєш якіснішу сировину, продукт із кращим очищенням і особливо, якщо маєш чутливий шлунок — варто звернути увагу саме на омега-3 концентрат.

 

Ти 100% чула про користь рибʼячого жиру та омега-3 для організму. Але в чому ж між ними різниця і що краще: омега-3 чи рибʼячий жир? Детально розбираємося у статті.  

Що таке рибʼячий жир?

Рибʼячий жир — це натуральний продукт, який отримують з тканин жирних риб, таких як тріска, тунець, лосось та інші. Він добре відомий всім нам як корисна та важлива добавка до раціону. 

Рибʼячий жир складається з: 

• Омега-3 жирних кислот (EPA та DHA) 

• Вітамінів А і D

• Інших жирних кислот і сполук

Риб'ячий жир цінують за його протизапальні властивості та здатність підтримувати здоров'я серця, мозку та суглобів. Але важливо розуміти, що це комплексний продукт, який окрім корисних омега-3 кислот містить ще й інші речовини.

Чим відрізняється омега-3 від рибʼячого жиру? - img-2 - Блог Perla Helsa

Що таке омега-3? 

Омега-3 — це група поліненасичених жирних кислот, які наш організм активно використовує, але не може виробляти самостійно. Дуже важливо отримувати достатню їхню кількість з їжі або добавок, адже саме ці кислоти відіграють важливу роль у багатьох процесах нашого організму.

 

Основні типи омега-3:

• ALA (альфа-ліноленова кислота) — міститься в основному в рослинних продуктах.

• DHA (докозагексаєнова кислота) — зустрічається в їжі тваринного походження та водоростях.

• EPA (ейкозапентаєнова кислота) — також зустрічається в їжі тваринного походження та водоростях.

 

Але найкориснішими для нашого організму вважаються саме DHA і EPA кислоти. Вони допомагають:

• Підтримувати здоров'я серця та судин

• Покращувати роботу мозку та когнітивні функції

• Зменшувати запалення в організмі

• Підтримувати здоров'я очей

• Сприяти здоровому розвитку плоду під час вагітності

Чим відрізняється омега-3 від рибʼячого жиру? - img-3 - Блог Perla Helsa

Як ми вже казали, ти можеш отримувати омега-3 кислоти з рослинних і тваринних джерел. Тепер давай трохи детальніше!  

Основні джерела омега-3: 

Морські джерела:

   - Жирна риба (лосось, скумбрія, сардини, оселедець)

   - Морські водорості

   - Криль (дрібні ракоподібні)

 

Рослинні джерела:

   - Лляне насіння та олія

   - Насіння чіа

   - Волоські горіхи

   - Соєві боби

 

Добавки:

   - Риб'ячий жир

   - Концентрат омега-3

   - Альгальна олія (з водоростей)

   - Крилева олія

 

Але памʼятай, що рослинні джерела містять в собі в основному ALA кислоти. І хоча наш організм може перетворювати їх на DHA і EPA, це не дуже ефективно. Саме тому для веганів та вегетаріанців хорошим вибором можуть бути добавки з водоростей, які містять готові DHA і EPA кислоти. 

До речі, про добавки: сьогодні на ринку є безліч різних форм рибʼячого жиру та омега-3. І це дуже зручно, адже для того, щоб отримувати достатню кількість цих кислот з їжі, потрібно їсти морську жирну рибу без термічної обробки хоча б 3 рази на тиждень. Погодься, що це майже нереально в наших умовах. 

Чим відрізняється риб'ячий жир від омега-3?

І хоча ці два слова часто вживають як синоніми, відмінність омеги від рибʼячого жиру досить суттєва. Давай розглянемо детальніше:

Склад:

Риб'ячий жир містить омега-3 (DHA і EPA), а також інші жирні кислоти, вітаміни А і D, та інші сполуки. Омега-3 — це конкретні жирні кислоти (ALA, DHA, EPA), які вже пройшли процес очистки від інших сполук. 

 

Концентрація:

Риб'ячий жир зазвичай має нижчу концентрацію омега-3. Наприклад, одна капсула рибʼячого жиру з аптеки може містити 30% омега-3.

Омега-3 зазвичай мають високу концентрацію, до 90% омега-3 в одній капсулі.

 

Джерела:

Риб'ячий жир отримують лише з риби. А омега-3 можна отримати з риби, водоростей, криля та рослинних джерел.

 

Чистота та безпека: 

Якщо риб'ячий жир погано очищений, він може містити багато шкідливих речовин, наприклад, ртуть або діоксини. А концентрати омега-3 зазвичай проходять додаткове очищення й мають більш безпечний і чистий склад.

 

Засвоєння та смак:

Риб'ячий жир часто може викликати неприємну відрижку з рибним смаком. Це відбувається через неякісну сировину. Омега-3 часто краще засвоюються і рідше викликають побічні ефекти. А якісні добавки мають приємний солонуватий смак при розкушуванні капсули.

 

Вегетаріанські опції:

Риб'ячий жир не підходить для вегетаріанців, адже отримується лише з риби. Омега-3 доступні також у вегетаріанських формах (наприклад ті, що виготовлені з водоростей).

 

Для того, щоб тобі було максимально зручно шукати потрібну інформацію, зберігай собі цю порівняльну таблицю! 

 

Омега-3 та рибʼячий жир: різниця

Чим відрізняється омега-3 від рибʼячого жиру? - img-4 - Блог Perla Helsa

Омега-3 або риб'ячий жир: що вибрати?

Як ми вже казали, омега-3 міститься в рибʼячому жирі, але це не одне й те саме. Загалом вибір буде залежати від твоїх індивідуальних потреб, стану здоров'я та цілей. 

 

Риб'ячий жир:

• Економічність: зазвичай дешевший за концентрати омега-3.

• Додаткові вітаміни: містить вітаміни А і D, які корисні для зору та кісток.

• Традиційність: має довгу історію використання в народній медицині.

 

Підходить для:

• Людей з обмеженим бюджетом

• Людей, які не мають проблем з травленням і добре переносять риб'ячий жир

 

Омега-3:

• Висока концентрація — більше омега-3 в меншій дозі.

• Чистота і менший ризик забруднення.

• Краще засвоєння — рідше викликає побічні ефекти.

• Вегетаріанські опції: доступні форми з водоростей.

 

Підходить для:

• Людей з чутливим шлунком

• Тих, хто шукає високі дози омега-3

• Вагітних жінок (через нижчий ризик забруднення)

 

Якщо ти шукаєш якіснішу сировину, продукт із кращим очищенням і особливо, якщо маєш чутливий шлунок — варто звернути увагу саме на омега-3 концентрат. Такі добавки вважаються більш сучасними та дієвими. Але не дивлячись на те, що саме ти обереш для себе, завжди звертай увагу на виробника, склад і походження сировини.

Чим відрізняється омега-3 від рибʼячого жиру? - img-5 - Блог Perla Helsa

Наприклад, наша Омега-3 від Perla Helsa — це 100% натуральний продукт із риби дикого вилову. 

• Сировина — з Ісландії, виготовлена за вищими технологічними стандартами.

• Пройшла 6 етапів очищення від ртуті та важких металів.

• Засвоюваність — понад 90% завдяки натуральній (тригліцеридній) формі.

Отже, тепер ти знаєш у чому різниця між омега-3 і рибʼячим жиром. І хоча їх часто вважають одним і тим самим, між ними є суттєві відмінності. Риб'ячий жир – це комплексний продукт, який містить омега-3 разом з іншими компонентами, тоді як омега-3 концентрати містять переважно самі жирні кислоти у високій концентрації. 

Незалежно від того, який варіант ти обереш для себе памʼятай, що регулярне споживання омега-3 жирних кислот може принести значні переваги для всього здоров'я. Вони підтримують роботу серця, мозку, зменшують запалення в організмі та покращують загальне самопочуття.

Турботливо нагадуємо: здорове, різноманітне та збалансоване харчування — це ключ до міцного здоровʼя і краси. Ще більше корисних статей про wellness, вітаміни на осінь та добавки читай у блозі Perla Helsa. Підходь до турботи про здоровʼя усвідомлено та з любовʼю. А якщо знадобиться допомога з вибором добавок — пиши нам на сайті чи в директ!

 

Джерелаarrow
  1. Omega-3 Fatty Acids: Health Benefits and Dietary Sources. Calder, P. C.
  2. Fish Oil and Omega-3 Fatty Acids in Cardiovascular Disease: Do They Really Work? Mozaffarian, D., Rimm, E. B. 
  3. Fish Oil and Marine Omega-3 Fatty Acids in Cardiovascular Disease. Lavie, C. J., Milani, R. V., Mehra, M. R., Ventura, H. O.

Наш сайт використовує файли cookies. Натискаючи "Дозволити", ти погоджуєшся на зберігання файлів cookies, згідно з нашою політикою конфіденційності.